In de Cultuurfabriek is ook het Historisch Informatiepunt Veenendaal gevestigd. Het Historisch Informatiepunt (HIP) is een samenwerkingsproject van Museum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal, het gemeentearchief en de bibliotheek.

In het HIP staat een tafel met een multitouchscherm van 1 meter bij 70 centimeter. Dit scherm is door iedere bezoeker van de Cultuurfabriek vrij te gebruiken. Door aanraking komen beelden over de historie van Veenendaal naar boven. Deze kunnen worden uitgerekt, gedraaid en bijbehorende teksten kunnen weergegeven worden. Omdat de tafel door meerdere mensen tegelijkertijd te gebruiken is, onstaan er vanzelf gesprekken over het Veenendaal van ‘vroeger’.

En handig… wanneer bezoekers na het zien van de beelden gegrepen worden door het verleden van Veenendaal, is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het Museum Veenendaal of het documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud Veenendaal. Deze bevinden zich ook in de Cultuurfabriek.
Naast een quiz met afbeelden over het verleden van Veenendaal kan de bezoeker ook een plattegrond van Veenendaal met afbeeldingen van oude en nieuwe situaties bekijken. Daarnaast zijn er beelden en filmpjes over de wol- en textielfabrieken in Veenendaal. Bezoekers van het HIP kunnen o.a. fragmenten zien van een interview met een oud-werknemer van de Hollandia wolfabriek.
De komende jaren zal de tafel uitgebreid worden met meer beelden over Veense historische onderwerpen.

Het HIP heeft voor het basisonderwijs een educatief project ontwikkeld ‘Wol- en textielfabrieken in Veenendaal’. Binnen dit project bezoekt de klas, naast lessen op school, de Cultuurfabriek en het Museum.

Het HIP vindt u in de hal van de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein.

 
 
 
 
 
label
 
vorige Print afbeelding volgende